Oldal kiválasztása

Egy korábbi írásunkban már megismerkedtünk a Thomas Kupa „A” csoportjának résztvevőivel, most pedig a „B” következik.

Japán:
2014-ben Japán megnyerte első és máig egyetlen Thomas Kupa aranyérmét. Abból a csapatból manapság már csak Kento Momota aktív, de a kétszeres világbajnok helye sem garantált a keretben. Japánnal idén is számolni kell, hiszen hasonló erősségű a csapat, mint 10 évvel ezelőtt, igaz az aktuális formájuk nem túl meggyőző. Egyéniben Kodai Naraoka tavaly világklasszissá érett és Kenta Nishimoto-ra sem lehetett panasz, így ők vélhetően ott lesznek majd Kínában, annak ellenére is, hogy idén nem brillíroztak. Rajtuk kívül esélyes lehet Koki Watanabe, Kenta Tsuneyama, Takuma Obayashi, Yushi Tanaka és Koo Takahashi is, de ha tavaly évvégi formáját tudja hozni, akkor azt gondolom Momota is megkapja majd a lehetőséget.
Párosban Hoki és Kobayashi az első számú választás, de a két évvel ezelőtti tornához képest mostanra a Koga / Saito duó is erősebbnek tűnik. A rutinos páros számos szép győzelmet aratott 2023-ban és jelenleg top 16-ban vannak a világranglistán. Persze az inkább vegyesben jeleskedő férfi játékosok is bevethetők, mint például Yuta Watanabe, aki korábban férfi párosban is világklasszis volt. Igaz, ő az elmúlt 3 évben nem versenyzett rendszeresen ebben a versenyszámban, utoljára épp a 2 évvel ezelőtti Thomas Kupán láthattuk férfi párost játszani. 

Tajvan:
A tajvani férfiválogatott még sosem jutott túl a negyeddöntőn a Thomas Kupán, de az idei év meghozhatja a nagy áttörést. A jelenlegi csapat egy remek egyvelege a rutinos és a fiatal játékosoknak. Vélhetően ez lesz az utolsó esélye Chou Tien Chen-nek, hogy Thomas Kupa éremre vezesse Tajvant. Tavaly berobbant az élmezőnybe Lin Chun-Yi is, aki múlthéten megnyerte a Swiss Open-t és már többször bizonyította, hogy bárkire veszélyes. Egyre jobb formában van a rutinos Wang Tzu Wei is, aki Idén Franciaországban legyőzte Viktor Axelsen-t és újra fölfelé halad a világranglistán a tavalyi mélypont után. Vélhetően a legfontosabb meccseken majd ők hárman szerepelnek, de bevethető Lee Chia Hao, Su Li Yang és Chi Yu Chen is.
Párosban az olimpiai bajnok Lee Yang / Wang Chi-lin duó mellett ott van az idei évben bombaformában játszó Lee Jhe-Huei / Yang Po-Hsuan kettős is, akik a German Open megnyerése mellett döntőztek Franciaországban és elődöntőig jutottak az All England-en. Tajvan egészen brutális mennyiséggel gazdálkodhat ebben a versenyszámban, hiszen 14 egységük van a legjobb 80-ban a férfi párosok világranglistáján. A két legerősebb duó mellett jó eséllyel Lee Fang-Chih és Lee Fang-Jen vagy Lu Ching Yao és Yang Pho Han lehet még kerettag.

Németország:
A németek legjobb eredménye is a negyeddöntő volt eddig, de ennek megismétlése nagy bravúr lenne az idén. A csoportból való továbbjutáshoz a Japán, Tajvan kettősből kellene legyőzni valakit, ami a jelenlegi kerettel igencsak váratlan lenne.
Egyéniben nincs igazán kiemelkedő játékosuk, inkább több, hasonló tudású versenyzővel rendelkeznek. Az elmúlt két év nemzeti bajnoka Matthias Kicklitz volt, de a világranglistán jelenleg Schaefer, Roth és Weißkirchen is megelőzi őt.
Párosban Lamsfuß és Seidel a világ legjobbjai közé tartoztak, de az állandó sérülések miatt mostanában nem igazán jött ki a lépés. Nagy rutinnal rendelkezik az indonéz származású Jones Ralfy Jansen is, aki a fiatal Kenneth Neumann oldalán versenyzik, illetve a Voelker / Geiss és a Hess / Scheiel duók is számításba jöhetnek.

Csehország:
Első alkalommal vehetnek részt a Thomas Kupán a csehek, de ennek ellenére sem szeretnék a bokszzsák szerepét betölteni. Továbbjutási esélyük elég csekély, de 1-1 meglepetés eredményre képesek lehetnek.
Elsősorban Jan Louda-tól várhatunk pár bravúrt. A kisebb sérüléssel bajlódó játékos európai szinten már letette a névjegyét és most az egész világon megismerhetik. A mindössze 19 éves Dominik Kopriva nevét is érdemes lesz megjegyezni és vélhetően Jiri Král is utazhat Kínába.
Férfi párosban az Ondřej Král / Adam Mendrek duó a csapat erőssége. Ők a világranglistán a 47. helyen állnak és World Tour versenyeken is erősödtek az elmúlt években. 

A játékosok jelenlegi formája alapján Tajvan lehet a csoport esélyese, de a japánok játékosállománya is kiemelkedő. A közelmúlt történései alapján Tajvan a továbbjutáson túl az éremért is harcba szállhat, sőt a végső győzelem sem tűnik lehetetlennek. A két európai csapat inkább a 3. helyért küzdhet majd a papírforma szerint és ennek a párharcnak a németek lesznek az esélyesei.