Oldal kiválasztása

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a BWF a napokban kiadta a hivatalosan olimpiai kvótát szerző játékosok névsorát. Most nézzük meg, hogy mely nemzetek játékosai teljesítettek a legjobban ilyen téren.

Természetesen kiemelkedik a mezőnyből Kína. A tollaslabda sportág legeredményesebb nemzete a lehetséges 10 kvóta mindegyikét megszerezte, így tehát 2-2 versenyzővel „állhat rajthoz” minden versenyszámban. Összességében csak férfi párosban rezgett a léc, hiszen itt Liu Yu Chen és Ou Xuan Yi csak az utolsó pillanatban biztosította be a kvótát érő 8. helyet a ranglistán.

Japán és Dél-Korea 8-8 versenyzőt indíthat majd. Japánnak férfi párosban és vegyesben, Koreának szintén férfi párosban és férfi egyéniben nem jött össze a duplázás.

Európából Dánia adja a legtöbb tollaslabdázót a mezőnybe. Férfi egyéniben 2 játékosuk is ott lehet majd Párizsban és minden más versenyszámban lesz további 1 indulójuk. Indonézia ugyanazokat a számokat produkálta, mint Dánia, ráadásul ugyanabban a leosztásban. Ezekhez a nemzetekhez hasonlóan Thaiföld is 6 kvótát szerzett, de náluk női egyéniben sikerült két játékosnak is a top 16-ba férkőzni.

Minden versenyszámban lesz indulója Malajziának és a rendező Franciaországnak is, sőt a BWF hibája miatt Franciaország akár még egy plusz kvótát is kaphat. Azt tegyük hozzá, hogy a házigazdának alanyi jogon járt volna két egyéni kvóta, de a franciák minden játékosa önerőből érte el a sikert. India is 5 játékost/párt tudott kijuttatni, de nekik vegyesben nem lesz képviselőjük, viszont „cserébe” férfi egyéniben kettő is.

Négy kvótát szereztek a hongkongiak, a tajvaniak, az ausztrálok és az amerikaiak és hárommal zártak a németek, a csehek és a kanadaiak is.

Miközben a csehek felülmúlták a várakozásokat, csalódott lehet a brit csapat, akiknek ezúttal „csak” két helyük lesz majd. Persze ezek a számok nincsenek kőbe vésve, hiszen lehetnek még visszalépések, ami esélyt adhat sokaknak. Női egyéniben például Sándorházi Vivien az első azok között, akik alanyi jogon nem szereztek kvótát.