Oldal kiválasztása

Nagyjából egy éve Lee Zii Jia határozatlan időre felfüggesztette karrierjét a rossz eredmények és az őt ért folyamatos támadások miatt. Sokan megkérdőjelezték, hogy egyáltalán képes lesz-e kvalifikálni az olimpiára és láthatjuk-e még igazán jó formában. Szerencsére egy év alatt nagyot fordult a világ és a 26 éves egykori All England bajnok újra régi fényében tündököl.

Lee Zii Jia az elmúlt 5 hetet versenyzéssel töltötte (igaz Szingapúrban sérülés miatt nem tudott végül pályára lépni). A World Tour leghosszabb összefüggő ázsiai és óceániai szakaszát egy tornagyőzelemmel kezdte Thaiföldön, majd szintén egy aranyéremmel zárta Ausztráliában. A maláj játékos a köztes hetekben is jól teljesített, hiszen hazai közönség előtt is eljutott a fináléig. Lee Zii Jia ez idő alatt 18 mérkőzést játszott le és mindössze kettőt veszített el. Csak a versenyszám legutóbbi két világbajnoka, Viktor Axelsen és Kunlavut Vitidsarn tudta őt legyőzni.

„Sokat változtam mentálisan, nyugodtabb vagyok és ez biztató az olimpia előtt. Sok pozitívum történt az elmúlt öt hétben. Most vissza kell mennem, pihenni, feltöltődni és megkezdeni a felkészülést a 2024-es párizsi olimpiára” – mondta el terveit Lee Zii Jia.

Az Australian Open Lee egyik kedvenc tornája és 2019 óta minden alkalommal elindult a versenyen. Nem kezdődött számára könnyen az idei viadal, hiszen már az első körben 3 szettes csatára kényszerítették őt. Később a negyeddöntőben Nishimoto, majd az elődöntőben Lee Chia Hao is megnyerte az eső szettet ellene, de Lee Zii Jia mind a két alkalommal fordított.

A döntőben a világbajnoki ezüstérmes Naraoka volt az ellenfél, aki talán a mai mezőny egyik legkellemetlenebb játékstílusával rendelkezik. Lee is rendesen megizzadt a japán ellen, de végül egyszer sem omlott össze a nehéz helyzetekben és döntő szettben megnyerte az ütközetet.

„Még akkor sem idegeskedtem, amikor orvosi időt kért (16-11-nél), vagy amikor 18-18 lett az állás (a döntő szettben). Izgalmas csata volt, az egyik legkeményebb, mégis talán a legjobb játékomat tudtam nyújtani. Kodai mindent beleadott, mindketten jól játszottunk. Nagyon élveztem a mérkőzést” – értékelt Lee a meccs után.

Bár Sydney-ben közel sem volt ott a versenyszám minden nagyágyúja, de Lee Zii Jia formáját és önbizalmát látva egyre több szurkoló és szakértő a maláj játékost is az olimpiai éremesélyesek közé sorolja.