Oldal kiválasztása

Hatalmas kínai fölény volt a 2024-es Singapore Open-en, az idei World Tour sorozat 3. Super 750es állomásán. A páros versenyszámokban minden aranyérem kínaiakhoz került, sőt szettet sem veszítettek a mai napon. A sportág magyarországi helyzetét tekintve pedig külön öröm, hogy a finálé minden meccsét élőben, magyar kommentárral nézhettük az M4 Sport csatornán.

A döntőnap első összecsapásán a vegyes párosok voltak érdekeltek. A világelsők, Zheng Si Wei és Huang Ya Qiong már az első labdamenettől kezdve tudatosították tajvani ellenfeleikben, hogy még mindig ők a világ legjobbjai. A kínaiak simán nyerték az első szettet és a másodikban is nagy fölénnyel fordultak rá a hajrára. A végjátékban azonban Yang Po-hsuan nagyon feljavult és jelentősen csökkentették a különbséget. A tajvaniak 4 meccslabdát hárítottak, de végül az utolsónál Hu Ling Fang keze megremegett és hibázott. Így tehát két szettben tudott nyerni a Zheng / Huang páros és tovább erősítették helyüket a világranglista élén.

A folytatásban a női párosok léptek pályára, ahol a versenyszám négyszeres világbajnokai és egyben a szingapúri torna címvédői, Chen Qing Chen és Jia Yi Fan diadalmaskodtak. A világelső kínai páros a japánok jelenlegi legerősebb duóját, Matsuyama-t és Shida-t győzték le a vártnál jóval simábban. A legutóbbi két egymás elleni találkozójukon is meccslabdáig jutottak a japánok, de egyiket sem tudták kihasználni. A mai napon ennek közelébe sem kerültek, hiszen végig a kínaiak irányítottak és magabiztos fölénnyel nyerték az aranyérmeket.

Az utolsó meccsen, a férfi páros döntőben Indonézia legjobbjai próbáltak meg véget vetni Kína nagy menetelésének. Alfian és Ardianto idén nyerni tudtak az All England-en, a szingapúri pedig a második döntőjük volt ebben az évben. A jó kezdés ellenére ezúttal meg kellett elégedniük az ezüstéremmel, hiszen a He Ji Ting / Ren Xiang Yu kettős végig irányítása alatt tartotta a mérkőzést és közös pályafutásuk eddigi legnagyobb egyéni sikerét aratták.

„Örülök, hogy sikerült megszereznünk az aranyat” – mondta a 25 éves Ren Xiang Yu. „Mindenki a legjobbját nyújtotta és nagyon boldog vagyok emiatt. Jól volt a felkészülésünk, és remekül sikerült kiviteleznünk a tervünket.”

He és Ren tavaly ősszel álltak össze és azóta bombaformában játszanak. A kínaiak ezzel a teljesítménnyel hazájuk szövetségét is nehéz helyzetbe hozták, hiszen sokkal jobb formát mutatnak, mint a jelenleg másodikszámú Liu Yu Chen / Ou Xuan Yi páros és az előzetes számítások szerint a keddtől érvényes világranglistán már meg is előzik őket. Az olimpiai kvalifikációs rangsorban viszont Liu és Ou végzett előrébb és ők szerezték meg a második férfi páros kvótát Kínának. Az indulási jogról azonban majd a szövetség dönt és a jelenlegi formákat látva nem lennénk meglepve, ha He Ji Ting és Ren Xiang Yu lenne a kedvezményezett a világelső Liang / Wang duó mellett.