Oldal kiválasztása

A jelenlegi szabályok értelmében a páros versenyszámokban nemzetenként csak abban az esetben lehet ott két duó is az olimpián, ha mind a két egység a legjobb 8-ban végez a kvalifikációs időszak lezárásakor. Férfi párosban csak Kína és Indonézia esélyes erre a bravúrra, de az ő helyzetük sem egyszerű.

Az Ázsia-bajnokság előtt a Liu Yu Chen / Ou Xuan Yi kettős birtokolja a 8. helyet a világranglistán (és a Race To Paris ranglistán), aminek megőrzésével jogot szereznének az olimpiai indulásra. Ezt a pozíciót szeretné elvenni tőlük az indonéz Maulana / Fikri és a másik kínai, He Ji Ting / Ren Xiang Yu duó is. Bekerült még a képletbe az olimpiai címvédő Lee Yang és Wang Chi-lin is, akik egy jó eredménnyel szintén átvehetik a 8. helyet és ezzel mind a 3 másik párost kiüthetik a versenyből. Amennyiben a tajvaniak lesznek a 8. helyen, úgy az utolsó kvóta majd a Pánamerikai bajnokságon dőlhet el egy brazil és egy mexikói kettős között.

Nézzük, hogy kiknek milyen eredmény lenne jó a Kínában rendezett Ázsia-bajnokságon, hogy megkaparintsák a hőn áhított 8. helyet.

  • Liu Yu Chen / Ou Yuan Yi: A kínaiaknak az is elég a pozíció megőrzéséhez, ha egyik riválisuk sem jut be a legjobb 4 közé. Ha ellenfeleiknél több kört mennek vagy a verseny ugyanazon szakaszában esnek ki, akkor is ők jönnek ki a legjobban a végén.
  • Fikri / Maulana: Az indonézek számára az elődöntő lenne a minimum, de az is csak akkor elég, ha nem a kínaiakkal játszanak a 4 között (egy ágon van minden érintett páros). Amennyiben Liu és Ou is eljut az elődöntőig, úgy az indonézeknek meg kell nyerni azt a meccset, de utána már az ezüstérem is megfelelő eredmény a helycseréhez.  
  • Lee Yang / Wang Chi-lin: Az olimpiai bajnokok számára nem tét a kijutás, hiszen első számú tajvaniként ezt már korábban bebiztosították. Ők azért hajthatnak, hogy egy komoly riválist kiüssenek már a torna előtt és helyettük egy várhatóan gyengébb páros kerüljön be. Számukra a tornagyőzelem is csak akkor elég a 8. hely megszerzéséhez, ha Liu és Ou nem jutnak el az elődöntőig. Amennyiben a kínaiaknak ez sikerül, akkor a tajvaniaknak az is kevés, ha legyőzik őket a négy között és megnyerik a döntőt is.
  • He Ji Ting / Ren Xiang Yu: Kevesebb szó esett a harmadik számú kínai párosról, pedig elképesztően rövid idő alatt értek fel a legjobbak közé. Amikor tavaly ősszel összeálltak talán ők maguk sem reménykedtek abban, hogy beleszólhatnak az olimpiai kvótáért folytatott küzdelembe. A sikerhez csak a tornagyőzelem elfogadható és ez is csak akkor elég, ha honfitársaik az első két forduló valamelyikében veszítenek. Mivel He és Ren ugyanazon az ágon van, mint Fikri és Maulana illetve Lee és Wang, őket még időben ki tudják ejteni, így velük szemben a saját kezükben van a sorsuk. Liu Yu Chen és Ou Xuan Yi majd az indiai Arjun / Kapila kettőssel kezd, de az igazi erőpróba a második fordulós meccsük lehet, a papírforma szerint Carnado és Marthin ellen. A fiatal indonézek akár képesek lehetnek kikaparni a gesztenyét a világranglista 11. helyezettjeinek.

Az Ázsia-bajnokság küzdelmeiről természetesen mi is beszámolunk a hét folyamán. Az előzetes tudnivalókat korábbi írásunkban már összefoglaltuk.