Oldal kiválasztása

A múlthéten rendezték meg a Hylo Opent, amely a Wolrd Tour 2023-mas kiírásának utolsó európai állomása. A Super 300-as besorolású tornán sok fiatal tehetség is megmutathatta magát, de összességében ezúttal a rutin győzött.

A Hylo Open az elmúlt években jó néhány névváltozáson ment keresztül, de továbbra is a német Saarbrücken városában kerül megrendezésre évről évre, már 1988 óta. Hasonlóan a German Openhez ez a torna is Super 300-as, de a múltja alapján talán mondhatjuk, hogy ez a második számú nemzetközi verseny Németországban.

Vegyes páros:

A verseny zárónapját a vegyes párosok döntője nyitotta. Az aktuális forma inkább a rutinos Tang Chun Man/Tse Ying Suet hongkongi kettős győzelmét vetítette előre, de a fiatal Kusharjanto/Kusumawati duó is nagyon éhes volt a sikerre. Az indonézek ráadásul címvédőként érkeztek és fontos pontokat kellett megvédeniük az olimpiai kvalifikáció szempontjából. Ennek megfelelően egy színvonalas és izgalmas csatát láthattunk, amelyen végül döntő szettben a tapasztaltabb Tang/Tse kettős diadalmaskodott. A hongkongiak 4 év után nyertek ismét World Tour versenyt és az idei 2 elveszített döntőjük után végre aranyérmet akasztottak a nyakukba.  

Tang Chun Man/Tse Ying Suet (Hong Kong) vs. Rehan Naufal Kusharjanto/ Lisa Ayu Kusumawati (Indonézia) 15-21, 21-15, 21-14

Női egyéni:

A folytatásban a hölgyeké volt a terep. Az egyéni döntőt a dán Line Højmark Kjaersfeldt és az amerikai Beiwen Zhang vívták. A mérkőzést Zhang kezdte jobban és meg is nyerte az első szettet. A folytatásban a dán lány magasabb szintre kapcsolt és jóval kevesebbet hibázott, amivel kiegyenlített. A döntő játszmában megint Zhang akarata érvényesült, Kjaersfeldt pedig sokat rontott. A kínai származású, de amerikai színeket képviselő játékos ezzel idei második győzelmét szerezte a World Touron, összességében pedig már harmadik tornagyőzelmét ünnepelhette 2023-ban, hiszen épp a Pánamerikai Játékok megnyerése után érkezett Németországba. A 33 éves klasszis sok játékos példaképe lehet, hiszen alig 2 évvel súlyos sérülése után nemcsak folytatni tudta karrierjét, hanem pályafutása egyik legjobb szezonját produkálja és top 10-es a világranglistán. A versenyszámban magyar érdekeltség is volt, Sándorházi Vivien révén, aki a legjobb 32 között veszített a később elődöntőig menetelő Kirsty Gilmour ellenében.

Line Kjaersfeldt (Dánia) vs. Beiwen Zhang (USA) 18-21, 21-16, 16-21

Női páros:

A női páros döntője volt az egyik legjobban várt mérkőzés a zárónapon, hiszen az 1. és a 2. kiemelt párosok jutottak be a fináléba. Ráadásul a Rahayu/Ramadhanti és a Zhang/Zheng kettős is érmes volt az idei világbajnokságon, így nyugodtan mondhatjuk, hogy a Super 300-as szintnél jóval magasabb szinten is megállta volna a helyét ez a párosítás. A meccs azonban sajnos idő előtt véget ért egy sérülés miatt. Az indonéz duó 21-18 aranyában nyerte meg a nyitó szettet, majd a második játszma első labdamenetében az olimpiai aranyérmes Apriyani Rahayu egy ziccert fejezett be a hálónál, de a földet érés nem sikerült jól és megsérült. Az orvosi segítség után tettek egy próbát a folytatásra, de Rahayu elég erős fájdalmat érzett a jobb vádlijában és inkább a visszalépés mellett döntött. A győzelmet így a kínaiak szerezték meg, akiknek ez volt az idei első közös tornagyőzelmük. Számukra a verseny legfontosabb meccse az elődöntő volt, ahol fiatal honfitársaikat, a Liu Sheg Shu/Tan Ning párost győzték le, akikkel nagy harcban vannak az olimpiai kvótáért.

Zhang Shu Xian/Zheng Yu (Kína) vs. Apriyani Rahayu/Siti Fadia Silva Ramadhanti (Indonézia) 18-21, 1-1 ret.

Férfi egyéni:

A férfiaknál a tornát korábban 3 alkalommal is megnyerő Chou Tien Chen és a hongkongi Lee Cheuk Yiu játszották az egyéni döntőt. A világranglista alapján ez a párharc egyébként papírformának nevezhető, hiszen ők voltak az első és a második helyen kiemelt játékosok. A rutinos Chou kezdett jobban, de a tajvani klasszis 2 szettlabdát is elhibázott, amit Lee megbüntetett és végül a hongkongi nyerte az első szettet. Lee rendkívüli akarattal játszott a folytatásban is, de Chou sokkal stabilabb tudott lenni és egyenlített, majd a döntő szettben végképp felőrölte ellenfelét. Chou Tien Chen magához képest kifejezetten rossz szezont fut, hosszú évek óta először a top 10-ből is kicsúszott, így ez a siker most nagyon kellett a 33 éves játékos számára. Egyébként mind a két tollaslabdázó első idei tornagyőzelmére hajtott, amit tehát a tajvani játékos szerzett meg. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából az ezüstérem is jó eredmény lehet Lee-nek, hiszen ezzel is stabilizálta helyét a világranglistán honfitársa, Ng Ka Long Angus előtt.

Chou Tien Chen (Tajvan) vs. Lee Cheuk Yiu (Hong Kong) 21-23, 21-17, 21-10

Férfi páros:

A szervezők a végére hagyták a javát, azaz a férfi párosok fináléját. Az összecsapás igazi csemegének ígérkezett, hiszen az olimpiai címvédők, Lee Yang és Wang Chin Lin mérkőztek meg a kínai Liu Yu Chen/Ou Xuan Yi kettőssel. Tokióban Liu akkori párjával a vesztes oldalon állt a tajvaniakkal szemben, de most sikerült némi revansot venni, hiszen egy szoros és egy sima játszmában a kínaiak nyertek. Egyébként Liu és Ou a remekül sikerült első közös szezon után 2023-ban már „csak” a második számú kínai párosnak számítanak a világelső Liang/Wang duó mögött. Az olimpiai kvóta szempontjából is nagyon fontos, hogy újra nyertek (idén először), hiszen a top 8-ban kell maradniuk a világranglistán a kvalifikációs időszak végeztével, hogy két kínai duó is ott lehessen Párizsban.

Lee Yang/Wang Chin Lin (Tajvan) vs. Liu Yu Chen/Ou Xuan Yi (Kína) 22-24, 13-21