Oldal kiválasztása

Óriási csatát vívott az olimpiai indulásért a Lucas Corvée / Ronan Labar duó a Popov testvérekkel férfi párosban. Az elmúlt egy év alatt sokszor változott a sorrend, de az utolsó megmérettetésre Corvée és Labar érkeztek előnnyel. A Popov testvéreknek egy jó EB-szereplés kellett volna az előzéshez, de a vártnál korábban búcsúztak, amivel a páros kvótától is elköszönhettek, legalábbis mindenki így gondolta.

Az Európa-bajnokság után a BWF-nél észrevettek egy adminisztrációs hibát, melynek köszönhetően Corvée és Labar 400 ponttal többet kapott egy 2023 májusában rendezett versenyen, mint kellett volna. A hiba közel egy évig észrevétlen maradt a rendszerben. A javítás után azonban a két páros helyet cserélt, hiszen csak minimális különbség volt közöttük. Természetesen mindenkit felháborított a dolog, hiszen Corvée és Labar nem tehetett a hibáról és végig a világranglistán jóváírt pontjaikkal számoltak. Egészen az utolsó versenyig úgy tűnt, hogy elegendő pontot szereztek, megfelelő számú versenyen indultak és kivívták az indulási jogot. A BWF korrigálása után a játékosoknak már nem volt esélye javítani, hiszen nem volt több verseny a kvalifikációs időszakban.

A Popov testvérek még nem reagáltak a történtekre, bár korábban ők is elkönyvelték már, hogy párosban nem jött össze a kvóta. Lucas Corvée azonban hosszabb hangvételű interjút adott melyben kifejtette véleményét és jelezte, hogy nem adják fel a küzdelmet és jogi útra terelik a dolgokat.

„Sokkot kaptam. Nem akartam elhinni, hogy ez megtörténik. Egyik nap még hivatalos volt, hogy kvalifikáltuk magunkat, aztán kiadtak egy friss ranglistát, amely alapján mégsem. Nagyon nehéz volt megemészteni és próbáltuk felvenni a kapcsolatot a BWF-fel, hogy megmagyarázzák a történteket, de jelenleg még nincs válasz”-mondta a francia játékos.  

Corvée kitért arra is, hogy a tévedés 11 hónapig fennállt, ami nem csak az ő szereplésüket befolyásolta. „A rossz pontok miatt több versenyen is hibás volt a kiemelés és az indulási jogok is másképp alakultak volna.”

Sokakban felmerült, hogy a 16 induló helyett ezúttal kivételesen 17 férfi páros legyen ott az olimpián, de ez nagyban megnehezítené a lebonyolítást. A jelenlegi helyzet alapján a Popov testvérek képviselhetik a hazai színeket, ami a valós pontok alapján jogos is. A BWF hivatalos álláspontjára még várnunk kell. Arra, hogy ez a hiba miért maradt észrevétlen közel egy évig, talán sosem kapunk választ, de egészen biztos, hogy lesz folytatása az ügynek.