Oldal kiválasztása

Tegnap jó néhány felejthetetlen mérkőzést láthattunk a French Open 5. játéknapján, amikor már minden párosításban a döntőbe kerülés volt a tét. A Super 750-es torna 11 000 pontot ad a győzteseknek, ami óriási pluszt jelentene az olimpiai kvalifikáció véghajrájában.

Férfi egyéni:
A világelső Viktor Axelsen és a szezont bombaformában kezdő Anders Antonsen is a vártnál korábban búcsúzott. Remekül menetelt viszont a kínai Shi Yu Qi, aki szintén kiválóan kezdte ezt a szezont és Indiában már nyert egy Super 750-es tornát. A kínai klasszis 12 győzelem mellett mindössze 1 vereséget számol az idén, ráadásul a párizsi tornán még szettet sem bukott. Ellenfele nem más lesz, mint Kunlavut Vitidsarn. A thaiföldi játékos világbajnoki címe (tavaly augusztus) óta nem nyert versenyt és a teljesítménye látványosan leromlott. Vitidsarn útja nem volt zökkenőmentes, de folyamatosan fejlődve egyre jobb játékkal került a fináléba, ahol bár az aktuális forma alapján Shi Yu Qi tűnik esélyesebbnek, de a regnáló világbajnokot nem szabad félvállról venni.

Női egyéni:
Hosszú idő után végre a nagy négyes minden tagja egészségesnek tűnt és annak rendje és módja szerint el is jutottak az elődöntőig. Az elmúlt kb. 2 évben An se Young, Chen Yu Fei, Tai Tzu Ying és Akane Yamaguchi uralták a női egyéni versenyszámot és rengeteg emlékezetes csatát vívtak egymással. Ennek egy újabb felvonása következett be tegnap, hiszen mind a 2 elődöntő magas színvonalat és az utolsó pillanatokig kiélezett meccset hozott. An Se Young 3 meccslabdát hárítva, szinte lehetetlennek tűnő helyzetből fordított és nyert Tai Tzu Ying ellen, döntő szett 22-20-ra. Nem sokkal később Akane Yamaguchi is ugyanilyen arányban múlta felül a címvédő Chen Yu Fei-t. A Yamaguchi – An Se Young párosítás igazi csemegének számít, hiszen a japán azon kevesek közé tartozik, akiknek pozitív a mérlege a világelsővel szemben.

An Se Young óriási csatában jutott döntőbe

Férfi páros:
Talán ebben a versenyszámban volt a legnagyobb meglepetés, hiszen a brutálisan erős mezőnyben kevesen várták döntőbe a Lee Jhe-Huei / Yang Po-Hsuan kettőst. A tajvaniak a German Open megnyerése után egy héttel, most kettővel magasabb szinten is a csúcsra törnének. A fináléban egyértelműen a jelenlegi világelső Rankireddy/Shetty páros számít esélyesnek, de ne feledjük, hogy a Lee / Yang páros búcsúztatta a Hoki/Kobayashi, az Alfian/Ardianto és a Liang/Wang párosokat is, akik mind világranglista vezetők voltak a közelmúltban.

Női páros:
Elmaradt a házidöntő ebben a versenyszámban, hiszen a két japán vs. kínai elődöntőben 1-1-es mérleggel zárt a két nemzet. Ez talán még izgalmasabbá teszi a finálét, ahol a világelső Chen Qing Chen / Jia Yi Fan kettős idei első tornagyőzelmére hajt. Az ellenfél a ranglista alapján legjobb japán páros, a Matsuyama /Shida duó lesz. Ez a párosítás már hozott jónéhány izgalmas mérkőzést és bár többségében kínai sikerrel zárult, de például az Ázsia Játékok csapatversenyén a japán lányok tudtak nyerni.

Vegyes páros:
Mostanában talán a legkiszámíthatatlanabb versenyszám a vegyes páros. Bár Zheng Si Wei és Huang Ya Qiong továbbra is magabiztosan vezetik a világranglistát, de korántsem tűnnek már legyőzhetetlennek és ezt most a thaiföldi Puavaranukroh / Taerattanachai kettős bizonyította. A döntőt viszont két olyan páros vívja majd, akik remek szezont zártak tavaly, de idén még nem jött össze a tornagyőzelem. A dél-koreai Seo Seung-jae / Chae Yoo-jung duó világbajnoki címet szerezett 2023-ban és egyértelműen bekerült a közvetlen elitbe. Nem panaszkodhatott Feng Yan Zhe és Huang Dong Ping sem, akik 10 Wolrd Tour döntőt játszottak tavaly, amiből 7 alkalommal is aranyéremmel zártak. A mai meccs végkimenetele is megjósolhatatlan.

Mind a két szettben a dél-koreaiak hajráztak jobban

A mérkőzéseket a BWF Youtube csatornáján teljes egészében élőben lehet követni 11:30-as kezdettel, majd holnap reggel 8 órakor az M4 Sporton egy magyar nyelvű összefoglaló is lesz.